Lukk  

Send oss en melding

Takk for din henvendelse til 3M. Informasjonen du oppgir i denne sammenheng vil bli brukt til å svare på din henvendelse, via mail eller telefon, fra en 3M representant eller en av våre autoriserte samarbeidspartnere som vi eventuelt deler personlig informasjon med, iht retningslinjer i 3M Personvernerklæring.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Send meldingen

Takk for at du kontakter 3M.

Vi har mottatt meldingen din, og undersøker nå din forespørsel
Én av våre representanter vil ta kontakt med deg på telefon eller e-post

An error occurred.

Liming av materialer og sammenføyning med lim

Designere og ingeniører utfordres hver dag til å forbedre konstruksjoner og produksjonsprosesser. Ved å muliggjøre bruken av et bredere utvalg materialer i produktdesign sørger 3M tape og lim for penere estetikk, lettere konstruksjoner og forbedret sluttytelse. Med disse lim- og tapeløsningene kan kundene produsere produkter på kreative og effektive måter. 3M lim og tape kan brukes til en rekke bruksområder og på mange substrater, og vi hjelper deg gjerne med å finne det riktige for monteringsprosessen din.


Hånd med hanske som håndterer to metalldeler belagt med flytende lim som skal sammenføyes via liming.
Utforsk nye måter å sammenføye materialer på
SPØR EN EKSPERT

Lim og tape for industriell montering

Selv om det finnes flere måter å konstruere og produsere produkter på, gir 3M lim og tape unike fordeler sammenlignet med sveising og mekanisk festing.

 • Naglet tynnplate i forhold til liming av metall mot metall

  Tradisjonell festing i forhold til liming

  Sveising er bransjestandarden for kraftig montering, men dette krever ekspertise og fungerer kanskje ikke hvis substratene er ulike (f.eks. aluminium mot stål). Med bolter oppnås nøyaktig momentkontroll, og de kan fjernes eller byttes ut. De krever imidlertid også at det blir boret hull i substratet. Skruer er vanlige i bruk, men de tåler kanskje ikke mye belastning, og de kan bli utsatt for korrosjon. Nagler er et annet populært alternativ, men dette krever tilgang fra begge sider for å fullføre monteringen, og de fungerer best med lignende substrater. Lodding brukes for elektrisk ledeevne, men resultatet blir vanligvis en svak mekanisk vedheft.

  Lim og tape kan på den annen side gi flere fordeler som et alternativ til de tradisjonelle metodene. Flytende lim kan for eksempel flyte ut og forme seg etter vedheftsområdet og fylle åpninger. De gir vanligvis sterk vedheft. Tape gir konsekvent vedheftstykkelse og størrelse. De har umiddelbar håndteringsstyrke, så det er enkelt å montere med tape. Begge deler leveres i mange formater, noe som sørger for konstruksjons- og produksjonsfleksibilitet. I tillegg til formater finnes tape og lim i mange styrkegrader, slik at de passer til en rekke substrater og konstruksjonsbehov.

  Med industrilim oppnås viktige fordeler i forhold til andre industrielle monteringsmetoder, inkludert:

  • Eliminering av boring og hull, noe som reduserer arbeidskostnader og belastningskonsentrasjon
  • Bruk av tynnere lettvektsmaterialer, noe som reduserer produktvekten og energiforbruket
  • Jevn fordeling av belastning over vedheften, noe som optimaliserer ytelsen
  • Liming av ulike materialer for å muliggjøre nye konstruksjoner og forhindre korrosjon
  • Liming og tetning samtidig for å eliminere prosesstrinn
  • Reduksjon av vibrasjoner i sluttproduktet, noe som gir en bedre kundeopplevelse

Faktorer å ta hensyn til under sammenføyning med lim og tape

For å danne en vedheft må limet ha tett kontakt med overflaten på hvert substrat. Limet må derfor velges med en forståelse av overflateenergien og hvor rene substratene er. I tillegg må limet ha tilstrekkelig kohesiv styrke i henhold til bruksområdets krav. Når du velger substrater for utformingen, kan du samarbeide med 3M for å velge det beste limet til bruksområdet.

 • En animasjon som illustrerer fuktingsprosessen basert på overflateenergi. En vanndråpe kommer i kontakt med overflaten og sprer seg utover.

  Overflateenergi, fukting og klebing

  Overflateenergi er en fysisk egenskap til overflaten på et materiale som bestemmer om et lim kan oppnå tett kontakt. På et materiale med høy overflateenergi vil en væske spre seg ut eller fukte overflaten. På et materiale med lav overflatenergi vil væsken motstå utflyting og perle seg. Et lim må fukte substratet for å gi vedheft.

  For å velge riktig lim er det viktig å forstå overflateenergien på alle substrater og hvor bra limet fukter hvert substrat. Overflatens renhet er også en faktor når det gjelder hvor bra et lim fukter substratet: enkelte lim krever svært rent substrat, mens for andre er dette mindre kritisk.

 • En animasjon som illustrerer en sammenføyet overflate som dras fra hverandre. Limet brytes når de to festede substratene skilles fra hverandre.

  Kohesiv styrke

  Kohesiv styrke er den indre styrken i et lim, et mål på hvor godt limet holder under belastning. Jo høyere kohesiv styrke, jo kraftigere lim. Det er viktig å vurdere de spesifikke belastningstypene som kommer til å agere på en limskjøt. Vanlige belastninger omfatter skjæring, kløvying, avrivning og strekk.

  Den kohesive styrken avhenger av limets kjemiske sammensetning. Limstyrke dekker et bredt område, fra trykkfølsomt lim til strukturelt epoksylim og akryllim. Det å kjenne til kraften og hyppigheten av belastningene som konstruksjonen din utsettes for, er nyttig når du skal velge limet med best kohesiv styrke for oppgaven som skal utføres.


Typer substrater

3M har et bredt utvalg lim og tape og en omfattende forståelse av substrater, slik at vi kan hjelpe deg med utformingen.

 • Metaller, spesielt vanlige metaller som stål og aluminium, er sterke, holdbare, enkle å maskinbehandle, kostnadseffektive og svært utbredt i industrien. De har høy overflateenergi og er vanligvis enkle å sammenføye med riktig klargjøring av overflaten. Mange av fordelene ved lim, for eksempel fylling av hull og isolasjon av substrater, er spesielt fordelaktige ved liming av metall.

 • Dette omfatter substrater som glass, keramikk og betong, i tillegg til naturlige materialer som tre, tekstiler, skinn og stein. Disse materialene har middels overflateenergi og er ganske enkle å sammenføye, men klargjøring av overflaten og hvor ren den må være, er forskjellig fra materiale til materiale. 3M har limtyper som er konstruert spesifikt for liming av hver type materiale.

 • Dette er generelt sterk, stiv plast som fungerer bra i høye temperaturer, og som ofte koster mer. Eksempler på dette omfatter polykarbonat, ABS, uretanskum, mange kompositter og de fleste typer lakk. Disse kan utsettes for betydelig behandling og er ikke spesielt vanskelige å lime, men enkelte detaljer, for eksempel formslippmidler, kan være problematiske.

 • Plast med lav overflateenergi har en naturlig motstand mot fukting, noe som gjør valget av lim enda viktigere. Eksempler omfatter polypropylen, polyetylen, polystyren og mange typer pulverlakk. 3M har utviklet plastlimtyper som er konstruert spesifikt for liming av disse materialene.


Monteringstyper

Når du skal finne ut hvilket lim som er best, er det ofte nyttig å ta monteringstypen i betraktning. De seks monteringstypene som vises nedenfor, har forskjellige utformingskarakteristikker som ofte avgjør hvilket lim eller hvilken tape som er best.


Vurderinger om produksjon og utforming

En av de raskeste måtene å finne den optimale lim- eller tapeløsningen er å vurdere hvordan produktet skal produseres og brukes. Er produksjonen for eksempel manuell eller automatisk? Hvor mye plass er tilgjengelig? Hvor varmt blir produktet under bruk? Er det noen bransjespesifikasjoner produktet må overholde?

 • Tekniker ved et samlebånd som lager vedheft
  Limeprosess

  Her er noen nøkkelspørsmål om produksjonsprosessen som må vurderes. Hvordan ser den nåværende produksjons- og monteringsprosessen ut? Må limløsningen tilpasses etter den nåværende prosessen, eller kan prosessen/utstyret endres? Hvor raskt flyttes konstruksjonen mellom trinnene i produksjonsprosessen? Må limet replasseres? Hvilke krav stilles til miljø, helse, sikkerhet og andre forskrifter? Alle disse faktorene kan virke inn på valget av lim.

 • RV-produksjonsanlegg der RV-er konstrueres med industrilim
  Sluttbruk

  Ytelsen til sluttproduktet er viktig for deg. Hvordan og hvor brukes det ferdige produktet? Er det et ferdig produkt, eller er det en delkonstruksjon som sendes videre til en annen produsent? Blir det utsatt for et barskt miljø, der temperatur, UV, vibrasjoner, slag, fuktighet eller regn vil virke inn på det? Skal det brukes til militære formål, eller er det snakk om krav i henhold til EN, FDA, UL, ASTM, konstruksjon, båter eller andre detaljerte spesifikasjoner? Alt dette er viktige vurderinger når du skal ta det endelige valget.


Nøkkelressurser for sammenføyning av materialer

 • Sammenføynings- og monteringsressurser
 • Kundestøtte
 • Sammenligningsverktøy
  Sammenligne produkter (kommer snart)
 • Produktkatalog over monteringsløsninger
  (kommer snart)

Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.