3M industrielt plastlim som limer sammen polykarbonatdeler

Bearbeidet plast

Sammenføyning og liming av bearbeidet plast i konstruksjonsprosessen.

SPØR EN EKSPERT

Konstruksjon med bearbeidet plast

Bearbeidet plast, for eksempel ABS, akryl, polykarbonat, nylon, kompositter og polyester, er svært vanlig innen produksjon fordi de åpner opp helt nye arenaer for designere. Bearbeidet plast brukes til slitesterke konstruksjoner som må tåle krevende miljøer, for eksempel industribruk eller værforandringer. De er rimelige, sterke og robuste, og de veier også lite og kan enkelt støpes til kompliserte former for å passe til spesifikke konstruksjonsbehov. Og siden disse plasttypene har relativt høy overflateenergi, kan de fuktes ganske enkelt med lim og tape.


Hvorfor designere velger bearbeidet plast

 • 3M Scotch-Weld rør for akryllim og bearbeidet plast

  Fordeler med bearbeidet plast

  Bearbeidet plast gir mer konstruksjonsfleksibilitet enn metaller når du skal skape kompliserte former. De har en unik ytelse og fungerer godt i et bredt temperaturområde. Bearbeidet plast er svært slitesterkt, slik at den kan brukes i bruksområder som blir eksponert for vær og UV, og den har også god motstand mot slitasje.

 • Bearbeidede plastkomponenter på en sykkel, limt med et plastlim

  Plast i forhold til metaller

  Den viktigste fordelen med bearbeidet plast i forhold til metaller er redusert vekt, samtidig som enkelte ytelsesegenskaper beholdes. Bearbeidet plast reduserer også kostnadene, men det handler ikke bare om de reduserte kostnadene til råmaterialer. Plast kan støpes i kompliserte former uten kostnadene til preging, boring, bøying og andre prosesser som påløper for metaller. Og siden disse formene nær sagt alltid veier mindre enn metaller, koster det også mindre å frakte dem.

Limteknologi

Dette er noen av de beste limene og tapene for liming av bearbeidet plast. Finn ut mer om hver omtalte teknologi ved å følge linkene nedenfor.

 • Med 3M™ VHB™ tape kan du opprettholde konsistens fra skisse til konstruksjon og eliminere synlige fester, samtidig som det raskt og enkelt dannes en slitesterk vedheft som faktisk blir sterkere etter hvert som tiden går. De tilbyr slitesterke festeløsninger for nær sagt enhver konstruksjon du kan forestille deg, med muligheten til å sammenføye mange forskjellige materialer.

 • 3M™ Scotch-Weld™ strukturelle akryllim kan forbedre produktiviteten og ytelsen med kraftig, sikker vedheft, rask herdetid og forbedret estetikk. 3M™ strukturelle akryllim kan gi høy støtmotstand, de avgir lite lukt og kan oppbevares opptil 18 måneder uten behov for nedkjøling.

 • 3M smeltelim er kostnadseffektive og svært enkle å bruke, og limet flyter godt og fyller alle hull på grove overflater. Smeltelim er svært godt egnet til liming av bearbeidet plast på andre substrater og brukes ofte til skilt, beholdere, kantstykker og lister.

 • Dobbeltsidig PSA-klebemiddel er tynne taper med klebemiddel på begge sider. De er ideelle til jevne, flate overflater og brukes ofte for festing og pakningsbruksområder som utstansede former for datamaskiner, smarttelefoner, flatskjerm-TV-er og overflater på kontrollpaneler.

 • Gjenlukkbare festesystemer brukes i situasjoner der delene må fjernes eller replasseres, for eksempel tilgangspaneler, innvendig i heiser eller dashbord i biler.


Liming på bearbeidet plast

 • Overflateenergi er en fysisk egenskap til overflaten på et materiale som bestemmer om et lim kan oppnå tett kontakt. På et materiale med høy overflateenergi vil en væske spre seg ut eller fukte overflaten. På et materiale med lav overflatenergi vil væsken motstå utflyting og perle seg. Et lim må fukte substratet for å gi vedheft. Bearbeidet plast har relativt høy overflateenergi sammenlignet med annen plast og kan derfor limes ganske enkelt. Litt klargjøring av overflaten kan forbedre overflateenergien ytterligere, men for mange bruksområder er ikke dette nødvendig.

Typer bearbeidet plast

Hver type plast har sine egne spesifikke egenskaper. Her er en kort oversikt over de viktigste typene og limingsegenskapene.

 • Hode på golfkølle i komposittplast holdt sammen med industrielt plastlim
  Kompositter

  Kompositter er plastmaterialer som består av forsterket fiber eller stoff og et bindemiddel. Fiberen er vanligvis glass eller karbon, og bindemiddelet er vanligvis polyester eller epoksy. Kompositter gir utmerket styrke-til-vekt-forhold, noe som gjør dem ideelle til fly, elektroniske kretskort og sportsutstyr som krever høy ytelse. De limes vanligvis ganske enkelt, men det er viktig å matche klebemiddelet både til bindemiddelet og kravene til det spesifikke bruksområdet.

 • Berøringsdataskjerm i polykarbonat satt sammen med plastlim
  Polykarbonat

  Polykarbonat er sterk, robust og gjennomsiktig, med relativ høy temperaturmotstand, og det brukes til mange bruksområder siden det allerede er ekstrudert, støpt eller termoformet. Polykarbonat har ganske høy overflateenergi, men har ofte et ripebestandig belegg som kan gjøre valget av lim mer komplisert.

 • Produserte nylonkomponenter
  Nylon

  Vanligvis som fiber og i stoff, er nylon faktisk en familie av sterke, tøffe og temperaturbestandige materialer som ofte brukes i biler og elektriske komponenter. Nylon har relativt høy overflateenergi for en plasttype, men ulike typer har forskjellige krav til limingen, og formslippmidler kan være en spesiell grunn til bekymring.

 • Gul eske i ABS-plast med 3M-logoen
  ABS

  ABS er en terpolymer laget av akrylonitril, butadien og styren. ABS er robust og har god støtmotstand. Det kan enkelt formes, og det brukes i en rekke forbruksvarer. ABS er vanligvis enkelt å lime, men overflateenergien varierer etter klassen (de tre monomerene har forskjellige prosentverdier).

 • Akrylbokstaver på et skilt som skal limes med plastlim
  Akryl

  PMMA-akryl er gjennomsiktig, knusebestandig og enkel å forme eller skjære. Det brukes som erstatning for glass og også ofte i skilt. Akryl er enkelt å lime, men et ripebestandig belegg kan by på utfordringer.

 • 3M tape med uretanlim påført på et stykke hvitt skum
  Uretan

  De fleste polyuretaner er varmeherdende polymerer som ikke smelter når de varmes opp, men termoplastpolyuretaner er også tilgjengelig. Uretan brukes mye til å lage skum- og gummiprodukter for ting som puter og pakningstetninger. Det brukes også til å lage uretanlim, så det er relativt enkelt å lime.

 • Skrog på seilbåt i polyester/glassfiber limt sammen med industrilim
  Polyester

  Polyester formes enkelt og brukes mye til fiber, stoff, film og flasker. Det brukes også til elektriske og elektroniske komponenter og i produksjonen av kompositter. Polyester har en relativt høy overflateenergi, men for enkelte bruksområder må det tas spesielle hensyn under limingen, for eksempel gelcoat på båtskrog i polyester/glassfiber.

 • Tverrsnitt av vinyl eller stiv PVC som viser vindusramme og glass limt sammen med 3M lim
  Stiv PVC

  Stiv PVC kalles også for vinyl og brukes i sluk, avløp, dører, vindusrammer, fasader og kredittkort. Det er relativt enkelt å lime stiv PVC. Bøyelig PVC er vanskeligere å lime, og disse to forveksles av og til med hverandre, så det er viktig at du beskriver substratet nøyaktig.


Monteringstyper

Når du skal finne ut hvilket lim som er best, er det ofte nyttig å ta monteringstypen i betraktning. De seks monteringstypene som vises nedenfor, har forskjellige utformingskarakteristikker som ofte avgjør hvilket lim eller hvilken tape som er best.


Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.