Person som sprayer lim med limpistol

Vedheft mellom overflater

3Ms produkter for laminering av store overflater motstår skjær- og avrivningskrefter

Spør en 3M-ekspert

Laminering av store overflater

 • Ved laminering av store overflater limes to overflater av lik størrelse – stive eller elastiske – sammen på en slik måte at mesteparten av den ene overflaten er i kontakt med den andre. Slik laminering er vanlig innen transport, apparater, møbler og bygg. Laminering av store overflater krever ofte liming av hele overflaten, elastisk vedheft, rask binding med lite eller ingen sammenpressing og mulighet til å justere deler. Den mest effektive måten å utføre laminering av store overflater på, er å bruke lim eller tape.

  Laminering av store overflater krever som regel:​
   

  • Skjærfasthet og avrivningsstyrke​
  • Temperatur- og løsemiddelmotstand​
  • God estetikk med liten gjennomsiktighet​
  • Påføringshastighet og -vennlighet​
  • Rask styrkeutvikling​

Avrivnings- og kløvbelastning ved laminering av store overflater​

 • Avrivnings- og kløvbelastning i limsammenføyning

  Feil på laminater med store overflater er et vanlig syn. Hvem har vel ikke sett bord med kantlister som er i ferd med å skalle av, eller teppefliser med løse hjørner? Årsaken til slik delaminering er ofte åpenbar: avrivning. Selv om en laminering utsettes for skjær- og strekkbelastning, har slik belastning ofte liten betydning på grunn av det store limarealet som belastningen fordeles på. De fleste lamineringer av store overflater innebærer at en elastisk overflate festes til en stivere overflate, noe som skaper avrivningsbelastning. Ved noen lamineringer av store overflater limes to stive materialer sammen, for eksempel ved bygging med komposittpaneler, og da kan det imidlertid være kløvbelastning som gjør seg gjeldende.

Produktkategorier og hensyn ved laminering av store overflater

3Ms produkter for laminering av store overflater limer hele overflater raskt, med lite eller ingen sammenpressing, men gjør det likevel mulig å foreta justeringer når de har blitt tørre. De ferdige produktene holder seg elastiske, og overflatene beholder vedheften, selv når de bøyes

 • Konstruksjonslim av akryl, epoksy og uretan har en overlappende skjærstyrke på over 6,8 MPa (1000 psi). Best egnet for bruksområder som krever høy belastningsevne.

 • Énkomponent, varmeherdende lim med umiddelbar styrke og vedheft. Endelig styrke etter herding på over 6,8 MPa (1000 psi). Versjoner med lang åpningstid kan påføres med spray.

 • Et trykkfølsomt lim på dekkpapir. Kan lamineres på en overflate manuelt eller automatisk. Øyeblikkelig vedheft uten søl eller avfall, med svært tynn limfuge.

 • Løsemiddelbaserte og vannbaserte lim kan påføres med spray, børste eller rull. Svært rask og enkel påføring på store arealer, inkludert uregelmessige og svakt teksturerte former. Limer et bredt utvalg substrater.

 • Faste termoplastiske bindemidler som oppnår limstyrke i løpet av sekunder. Versjoner med lang åpningstid kan påføres med spray. Limer uregelmessige former og teksturerte overflater.


Ytelsesfaktorer ved laminering av store overflater

Alle 3M-produktene vist nedenfor brukes ofte til laminering av store overflater. Bruk listen nedenfor til å sammenligne produktytelse.

 • + = God ++ = Bedre +++ = Best

Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.