Lukk  

Send oss en melding

Takk for din henvendelse til 3M. Informasjonen du oppgir i denne sammenheng vil bli brukt til å svare på din henvendelse, via mail eller telefon, fra en 3M representant eller en av våre autoriserte samarbeidspartnere som vi eventuelt deler personlig informasjon med, iht retningslinjer i 3M Personvernerklæring.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Send meldingen

Takk for at du kontakter 3M.

Vi har mottatt meldingen din, og undersøker nå din forespørsel
Én av våre representanter vil ta kontakt med deg på telefon eller e-post

An error occurred.

Bannerbilde av menneskeskapt materiale

Konstruksjon med LSE-plast

Sammenføyning av plast med lav overflateenergi som er vanskelig å lime

SPØR EN 3M-EKSPERT

Sammenføyning av plast med lav overflateenergi

 • Diagram som viser de ulike overflateenerginivåene til diverse typer LSE-plast
 • Plast med lav overflateenergi, eller LSE-plast, er ofte kjent ved initialene og omfatter materialer som polypropylen (PP), polyetylen (PE eller HDPE), polystyren, acetal, EVA (etylenvinylacetat) og pulverlakk. De er generelt myke med lavt smeltepunkt, så de er enkle å behandle, selv i store mengder, og de har lav tetthet, noe som bidrar til å holde vekten nede. Siden lav overflateenergi er det primære kjennetegnet på denne gruppen, er alle typene vanskeligere å lime – det finnes lim og tape som fungerer bra, men det er langt færre alternativer å velge mellom og teste ut.​​

  LSE-plast kan enkelt støpes i en rekke former og brukes vanligvis til engangsbruk, for eksempel skilt, dekorativ pynt eller innpakning – plastbeholdere, men også plastbrett, beskyttende buffere og folieringsfilmer. For de fleste bruksområdene er det ikke nødvendig med kraftig lim, men på gjenbruksmarkedet blir mange typer resirkulerbar plast pulverisert og gjort om til lett plastmasse, som generelt har de samme festeegenskapene, men som også kan kreve høyere limstyrke.


Limteknologi

Dette er noen av de beste limene og tapene for sammenføyning av LSE-plast. Finn ut mer om hver omtalte teknologi ved å følge linkene nedenfor.

 • Tape med trykkfølsomt lim (PSA) er tynne taper med klebemiddel på begge sider. Disse tapekonstruksjonene inkluderer limoverføringstape og dobbeltsidig tape. 3M har unike formler som er konstruert for å feste seg til LSE-overflater. De er ideelle til jevne, flate overflater og brukes ofte for kompliserte, flate former, for eksempel utstansede former for datamaskiner, smarttelefoner, flatskjerm-TV-er, pakninger, festing av lister og mange bruksområder innen innpakning.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Lynlim er flytende lim med høy styrke konstruert for tettsittende skjøter. Så lite som én dråpe lynlim per kvadrattomme kan være nok til å lime mange substrater, inkludert LSE-plast.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Strukturelt akryllim er to-komponents flytende lim som gir designere kraftig styrke for krevende bruksområder. Mange av disse limtypene er et godt valg for liming av LSE-plast. 3M™ Scotch-Weld™ Strukturelt akryllim har støtmotstand og gir høy ytelse under en rekke miljømessige forhold.


Typer LSE-plast

 • Komponenter i mange kaffekanner inneholder polypropylen for å redusere vekt/kostnader

  Polypropylen

  Polypropylen er en plasttype med lav tetthet som produseres i store mengder, og som brukes mye som film, fiber og støpte deler. Det brukes ofte til innpakning som beholdere, absorberende puter og folieringsfilm og til å lage lettvektskomponenter for biler, husholdningsapparater og legemidler.

 • Kjøleskap med plastmaterialer på innsiden, laget av polystyren

  Polystyren

  Polystyren er en klar, hard plasttype. Den kan være sprø, men mer robuste versjoner, kjent som HIPS (slagfast polystyren) er også tilgjengelig, med litt annerledes limingsegenskaper. Enkelte av de mange bruksområdene der polystyren brukes, omfatter peanøttskum, komponenter i husholdningsapparater, utstillinger hos forhandlere, beholdere til muslinger, flasker, brett og skilt utendørs. Polystyren kan behandles enkelt med støping, noe som gir fine detaljer, og det kan også vakuumformes for å lage skumpaneler.

 • Plastsprøyte laget av polyetylen

  Polyetylen

  Polyetylen er den vanligste plasttypen, og den som produseres i størst volum. Den brukes ofte til folieringsfilm for innpakning, og den støpes inn i flasker eller andre beholdere. Polyetylen har relativt lav styrke og lav temperaturmotstand, men det er enkelt å behandle og brukes i bruksområder der disse faktorene er mindre viktige.

 • Solbriller med innfatninger laget av acetal (også polyoksymetylen eller POM)

  Acetal (også polyoksymetylen eller POM)

  Polyoksymetylen er en ugjennomsiktig, hvit kraftig plasttype med høy styrke og stivhet, pluss god støt- og temperaturmotstand og dimensjonsstabilitet. Det brukes ofte i komponenter som tannhjul, samlebånd, brilleinnfatninger, fester og skibindinger.

 • Svarte skumputer med lim påført på den ene siden, slik at det er enkelt å plassere dem

  EVA

  Etylenvinylacetat er en gummiaktig polymer som er robust og har god sprekkmotstand. Det brukes ofte som skum til fottøy, spesielt innleggsåler for tennissko og sandaler og til polstring av sportsutstyr. Det kan også brukes som en erstatning for naturkork.

 • Gul bulldoser med slitesterk lakk som flytter jord

  Vanlig lakk og pulverlakk

  Tradisjonell lakk har variabel overflateenergi, noe som medfører ulike krav til limingen. Pulverlakk er frittflytende tørt pulver som påføres og deretter herdes, for å danne et hardt, beskyttende belegg. Tilsetninger med lav overflateenergi flyter ofte til overflaten når de smeltes, noe som kan gjøre det vanskelig å lime med pulverlakk.


Monteringstyper

Når du skal finne ut hvilket lim som er best, er det ofte nyttig å ta monteringstypen i betraktning. De seks monteringstypene som vises nedenfor, har forskjellige utformingskarakteristikker som ofte avgjør hvilket lim eller hvilken tape som er best.


Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.