Lukk  

Send oss en melding

Takk for din henvendelse til 3M. Informasjonen du oppgir i denne sammenheng vil bli brukt til å svare på din henvendelse, via mail eller telefon, fra en 3M representant eller en av våre autoriserte samarbeidspartnere som vi eventuelt deler personlig informasjon med, iht retningslinjer i 3M Personvernerklæring.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Send meldingen

Takk for at du kontakter 3M.

Vi har mottatt meldingen din, og undersøker nå din forespørsel
Én av våre representanter vil ta kontakt med deg på telefon eller e-post

An error occurred.

3M VHB tape som limer en limsammenføyning i en hattkanal av metall mot et metallpanel i industriell produksjon

Sammenføyning på forskjellige metallsubstrater

Sammenføyning og liming av metaller i konstruksjonsprosessen.

SPØR EN EKSPERT

Konstruere med metall

For produsenter er metaller kostnadseffektive, de fungerer bra over et bredt temperaturområde, og de har ganske god værmotstand og utmerket styrke. Sluttkunder stoler på metaller: de er solide og robuste, det føles godt å ta på metaller, og de ser bra ut. Metaller kan se ut slik du ønsker, fra et rått, industrielt utseende til høyteknologiske legeringer.

Metaller kan formes eller behandles på tilsynelatende endeløse måter: støping, preging, bøying, strekking – og til og med i smia til en smed. Du vet alt dette fordi du kjenner til metaller, og du vet hvorfor du har valgt det til konstruksjonen din. Vi kjenner også til metaller, men det vi virkelig har kunnskap om, er hvordan vi limer metaller.


Tradisjonell festing i forhold til liming

 • Tekniker bruker limpistol til å lime metall med 3M metallim

  Sammenføyning med mekaniske festeanordninger i forhold til liming

  Metallfester er omtrent like gammelt som metallarbeid, og folk er kjent med dem. Det bare «føles rett» at festing av metall med et metallfeste er et bra valg – men det trenger ikke være det beste valget. Med industrilim oppnås seks viktige fordeler i forhold til andre industrielle monteringsmetoder:
   

  1. Eliminering av boring og hull – boring tar tid, og hull gjør substratet svakere ved det punktet, og det blir et potensielt sted for korrosjon
  2. Fordeling av belastning jevnt over vedheften – i stedet for konsentrert belastning på ett eller flere festepunkter har substratet en jevn belastning over hele vedheftsarealet
  3. Bruk av tynnere lettvektsmaterialer – siden belastningen er fordelt over hele vedheftslinjen, trenger ikke substratet være like tykt, siden det ikke må tas hensyn til belastningspunkter i festene
  4. Liming og isolering av ulike materialer – enkelte mekaniske fester fungerer ikke bra med substrater som ikke er av metall, og to ulike metaller kan forårsake korrosjonsproblemer
  5. Sammenføy og tett samtidig - lim skaper ikke bare vedheft, det kan også holde væsker ute eller inne
  6. Redusert vibrasjon – slitesterkt lim kan bidra til å absorbere energi i stedet for å videresende den

   

 • Tekniker sveiser sammen metallsubstrater på en fabrikk mens gnistene fyker

  Sveising / lodding / lodding (termisk festing) vs. liming

  Termisk festing, for eksempel sveising, er kjent og innarbeidet på markedet fordi forbruksmaterialene er rimelige, og termisk festing er vanligvis raskere siden det ikke er herdetid. Både termisk festing og liming gir god vedheft og tetning når det utføres korrekt. Lim gir imidlertid flere fordeler i forhold til termisk festing:
   

  1. Muliggjør bruk av ulike metaller – ulike metaller er isolert mot galvanisk korrosjon
  2. Omarbeiding av vedheften – vedheften er enklere å demontere, omarbeide og reparere
  3. Reduserte arbeidskostnader – lim krever mindre opplæring av arbeidsstyrken og ekspertise for å få en god vedheft
  4. Forbedret estetikk – limingsprosessen verken forskyver eller misfarger substratene
  5. Bruk av tynnere substrater – siden metallet ikke forskyves, kan et tynnere substrat være like sterkt
  6. Reduserte energikostnader – termisk festing er svært energikrevende
  7. Forbedret komfort for de ansatte – de fleste typer lim kan påføres i romtemperatur

Vurderinger når du skal lime metaller

Mange faktorer har betydning når du skal vurdere den beste måten å lime metaller på i prosessen, inkludert stiv vs. bøyelig, korrosjon, termisk eksponering og belastningskonsentrasjon.

 • 3M VHB tape som brukes til å feste en metalldel på en metallplate
  Stiv i forhold til bøyelig

  Et stivt lim overfører energi effektivt, for eksempel fra skaftet på en golfkølle til hodet. Et fleksibelt lim bidrar til å spre energien, som for eksempel vibrasjoner i en passasjervogn, slik at strukturen ikke påvirketes negativt. De ulike limtypene er stive eller fleksible i forskjellig grad, så du kan velge limet som passer best til bruksområdet.

 • Groper, rust og galvanisk korrosjon på et skruehode av metall
  Korrosjon

  Galvanisk korrosjon oppstår når et mer aktivt metall avgir elektroner til et mindre aktivt metall, noe som fører både til kosmetisk forringelser og materialfeil på grunn av rust eller groper. Dette er spesielt et problem der et metallfeste enkelt overfører elektronene. Et lim kan ikke bare lime ulike metaller, men det sørger også for et tynt isolasjonslag som motstår denne korrosjonen.

 • En rotor og et bremsesystem symboliserer termiske problemer i metall. Metallfriksjon virker inn på temperatur og belastning i materialer.
  Termisk eksponering

  Ulike metaller utvider seg og trekker seg sammen i forskjellig grad når de utsettes for varme eller kulde, noe som kan ha alvorlige innvirkninger på strukturen. Et tilstrekkelig slitesterkt lim kan absorbere noe av denne belastningen, enten det er mellom to forskjellige metaller eller mellom et metallisk og ikke-metallisk substrat, for eksempel glass, tre eller plast.

 • Vridd metall som viser skade fra en skrue som fester sammen tynnplater
  Belastningskonsentrasjon/borehull

  Boring av hull tar tid, og det svekker i tillegg substratet og konsentrerer belastning ved kanten av hullet. Et lim kan derimot påføres raskt, og det fordeler belastningen jevnt over hele vedheften.


Limteknologi

Dette er noen av de beste limene og tapene for sammenføyning av metaller. Det er viktig å velge styrke og holdbarhet for limet i henhold til kravene til substratet og bruksområdet. Finn ut mer om hver omtalte teknologi ved å følge linkene nedenfor.

 • Med 3M™ VHB™ tape kan du opprettholde konsistens fra skisse til konstruksjon, og eliminerer distraherende synlige festemidler. Disse dobbeltsidige akrylskumtapene danner raskt og enkelt sterke og holdbare sammenføyninger som blir sterkere med tiden, og de kan lime sammen mange ulike substrater.

 • 3M™ Scotch-Weld™ strukturell to-komponents epoksylim er sterkt, holdbart, fungerer bra i høy temperatur og motstår kjemisk forringelse, noe som gjør det ideelt til industrielle bruksområder. Disse kraftige limene kan by på utmerket støtmotstand og muliggjør produktkonstruksjon for bransjer som luftfart, anlegg og transport.

 • 3M™ Scotch-Weld™ strukturelle akryllim kan forbedre produktiviteten og ytelsen med kraftig, sikker vedheft, rask herdetid og forbedret estetikk. 3M™ strukturelle akryllim kan gi høy støtmotstand, de avgir lite lukt og kan oppbevares opptil 18 måneder uten behov for nedkjøling.

Liming på forskjellige metaller

Det er enkelt å lime metaller, men hvert metall er unikt. Dette er hovedtypene av metaller.

 • Kjøkkenskap av rustfritt stål i et kommersielt kjøkken
  Rustfritt stål

  Rustfritt stål er en jernlegering med karbon og andre metaller tilføyd for motstand mot korrosjon. Det er vanlig i kokeutstyr, bestikk, kommersielle kjøkkener og matbehandling, og det brukes også til kirurgiske instrumenter, i bil- og luftfartsbransjen og til generelt industriutstyr og bygningsfasader. Rustfritt stål er enkelt å lime, men må rengjøres for å fjerne smuss, støv, fingeravtrykk og maskinolje.

 • Plater med bølget stål (diamantmønster) i industriell produksjon
  Stål

  Stål er en legering av jern med en liten mengde karbon for å øke styrken. Ståloverflater blir vanligvis påført et belegg før eller etter limingen for å forhindre korrosjon, enten med sink (galvanisert stål) eller en type lakk. Hvis stålet blir belagt før, vil klebemiddelet faktisk feste seg til belegget i stedet for selve stålet, noe som virker inn på overflateenergien og hvor bra limet fukter. Andre lim og taper er konstruert for å tåle belegg og lakkeringsprosesser.

 • Striper av aluminium klare for metallim
  Aluminium

  Aluminium er et relativt mykt, slitesterkt, lett, formbart og bøyelig metall som lett kan bearbeides, støpes, strekkes og ekstruderes. Det er nesten alltid legert for å forbedre sine mekaniske egenskaper. Aluminium motstår korrosjon fordi et tynt lag med aluminiumoksid dannes nesten umiddelbart når det bare metallet eksponeres for luft. Aluminium må ofte rengjøres eller slipes for å fjerne smuss, støv, fingeravtrykk og maskinolje.

 • Kobberrør
  Kobberholdige metaller

  Kobber er et mykt, formbart og strekkbart metall med utmerket elektrisk og termisk ledeevne. Det er utsatt for korrosjon og må ikke være i kontakt med materialer som forårsaker eller øker korrosjon, spesielt andre metaller. Metaller som kan korrodere over lange perioder, for eksempel kobber og legeringer av messing og bronse, krever spesiell oppmerksomhet ved valg av lim. 3M har spesielt utviklede taper og lim som ikke fremmer korrosjon, og som kan brukes sammen med kobber.


Monteringstyper


Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 00 47 6384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.