Bannerbilde av tetningsmiddel som påføres

Tetning, innstøping og innkapsling

3Ms produktløsninger for tetning, innstøping og innkapsling – når den beste beskyttelsen kreves.

Spør en 3M-ekspert

Pålitelig beskyttelse.

Sømmer trenger tetningsmidler i hele sin lengde. Innstøping og innkapsling omslutter hele delen eller rommet for å beskytte komponentene på innsiden. Alle hindrer inntrenging eller utsiving og brukes på mange områder, men er spesielt vanlige hvor komponenter utsettes for vær og vind eller har særlig høy verdi, blant annet innen transport, metallbearbeiding, elektronikk og bygg.

 • Lim og tetningsmiddel som påføres over søm i metallplate

  Tetning

  Tape eller tetningsmiddel over en søm for å hindre inntrenging eller utsiving av væske. Kan benyttes på taksømmer i kjøretøy, sømmer i metallskap og til tetning av rør.​

 • Limet strømmer over og rundt komponentene

  Innstøping og innkapsling

  Lim strømmer over og rundt en komponent eller fyller et rom for å beskytte komponentene i det. Kan brukes på kraftige elektriske ledninger og koblinger, elektronikk i plastbeholdere, kretskort og til betongreparasjoner.​​

 • En tetning må være elastisk, holdbar og hurtigstørknende. Mekaniske festemidler krever nesten alltid sekundær tetning, da gjennomføringer i en overflate gjør det mulig for væske og damp å trenge gjennom.

  Tetning, innstøping og innkapsling krever som regel
   

  • Elastisitet
  • Påføringsvennlighet
  • Ventetid før overmaling (eller håndtering)
  • Umiddelbart omarbeid

   


Avrivning, kompresjon og strekk under tetning, innstøping og innkapsling​

Dersom sammenføyningen krever tetning av to overlapper eller buttskjøter, utsettes tetningsmiddelet ofte for avrivningskrefter. For eksempel vil påkjenninger som fottrafikk over dørterskler eller vind mot trikketak hele tiden prøve å skrelle tetningsmiddelet – tape eller lim – av delen som det er festet til. Ved innstøping eller innkapsling utsettes ofte limet (tape er ikke egnet til dette) for kompresjon og strekk etter hvert som delen utvider seg eller trekker seg sammen som følge av temperaturendringer. Mange innstøpte deler, for eksempel på kretskort, kan bli utsatt for alle tre belastningskrefter – avrivning, kompresjon og strekk.

 • Kompresjon i limsammenføyning
 • Strekk i limsammenføyning
 • Avrivnings- og kløvbelastning i limsammenføyning

FAGTIPS​
Endre sammenføyninger slik at lim eller tape kan fylle to funksjoner på én gang: binde sammen og tette.

Beskytt konstruksjonen din med 3Ms produkter
Med tanke på alle ressursene du har brukt på å lage et godt produkt, vil det være lurt å beskytte det mot vibrasjoner, fukt og andre urenheter ved hjelp av pålitelige 3M-produkter. 3Ms taper, tetningsmidler og lim tetter åpninger og sømmer permanent uten sig, støper eller kapsler inn sensitive komponenter, og herder raskt for påfølgende overmaling.​


Produktkategorier for tetning, innstøping og innkapsling

 • Konstruksjonslim av akryl, epoksy og uretane er tilgjengelig med mange forskjellige herdetider og flytprofiler – for innstøping og innkapsling. Tilgjengelig både i stive og elastiske versjoner.

 • Våre énkomponentlim av akryl, polyuretan og nitril har utmerkede tetningsegenskaper. Kan ekstruderes i alle former på et substrat, og fyller åpninger uten å sige. Noen versjoner kan overmales før de er tørre.

 • Tetter sømmer og åpninger umiddelbart, kan overmales med én gang. Former seg etter nagler.

 • Ekstruderbare termoplastiske bindemidler i fast form, laget for innstøping og innkapsling av elektriske komponenter.


Ytelsesfaktorer for tetning, innstøping og sammenføyning

Alle 3M-produkter vist nedenfor brukes ofte til tetning, innstøping og innkapsling. Bruk listen nedenfor til å sammenligne produktytelse.

Tetning
 • + = God ++ = Bedre +++ = Best
Innstøping og innkapsling
 • + = God ++ = Bedre +++ = Best

Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.