Bannerbilde av dekor limt på en overflate

Festing av dekor og andre elementer

3Ms produktløsninger for festing av dekor og andre elementer gir slitesterke og holdbare resultater

Spør en 3M-ekspert

Verktøy som skaper flotte resultater

 • Festing av dekor og andre elementer innebærer festing av mindre objekter på større overflater av funksjonelle eller estetiske grunner. Slik påfesting av elementer er vanlige innen transport, apparater, møbler, bygg og arkitektur. De krever ofte styrke til å tåle dødvekt, et estetisk utseende, mulighet til å bli fjernet og rask binding med lite eller ingen sammenpressing. ​

 • Person som monterer parkeringsskilt på betongvegg

  Andre elementer

  Dette kan være små skilt, speil eller tusjtavler, samt panel over panel med delvis limdekning.​

 • Dekor festet på malt overflate

  Festing av dekor

  Dekor eller identifikasjonselementer som festes på overflater. Omfatter blant annet navneskilt, kantlister, rammer, rosetter og sprosser.​

 • Skjærbelastning i en overlappende sammenføyning

  Skjærbelastning ved festing av dekor og andre elementer​

  I likhet med sammenføyninger av paneler på rammer og avstivere på paneler utsettes monterte elementer og dekor for skjærbelastning knyttet til dødvekt på grunn av tyngdekraften. Siden sammenføyninger som regel er utformet med skjærbelastning, er dette en vanlig side ved limforbindelser. Noen monteringer utsettes imidlertid også for kløvbelastning i tillegg til skjærbelastning – gjerne i form av slag i stedet for dødvekt. Tenk for eksempel på linser eller deksler som monteres på bærbar elektronikk eller på esker. Dynamisk belastning er svært vanlig, og det kan utføres falltester for å teste styrken til lim eller tape.​

Produktkategorier og hensyn ved festing av dekor og andre elementer

Det er detaljene som gjør designet ditt så smart. Derfor vil du at lim til festing av dekor og andre elementer skal gi vedheft når du trenger det, skal kunne fjernes når det er nødvendig, og være usynlig.​ 3Ms tape- og limprodukter er velegnet for usynlig montering av elementer som små skilt, paneler eller speil, samt sprosser, kantlister, rammer, rosetter og annen dekor.

 • Våre kraftige festetaper utgjør et velprøvd alternativ til skruer, nagler, sveiser og andre mekaniske festemidler. Kan påføres dekoren på forhånd, noe som sørger for smidig produksjon. Velegnet for ulike substrater.

 • Konstruksjonslim av akryl, epoksy og uretan har en overlappende skjærstyrke på over 6,8 MPa (1000 psi). Brukes ved høy dødvekt på små sammenføyningsområder (for eksempel braketter på tunge paneler, deler med høy spenning som ikke passer til hverandre).

 • Énkomponent, løsemiddelfritt cyanoakrylatlim (CA) som oppnår håndteringsstyrke i løpet av 5 til 30 sekunder. Egner seg best for små, svært tette limfuger (< 10 cm ). Brukes ofte på gummi og plast.

 • Énkomponent, varmeherdende lim med umiddelbar styrke og vedheft. Endelig styrke etter herding på over 6,8 MPa (1000 psi). Egner seg best til tre og plast.

 • Et papir, en film eller en ikke-vevd rygg med trykkfølsomt lim på begge sider. Kan lamineres på en overflate manuelt eller automatisk. Kan påføres på dekoren på forhånd. Gir svært tynne, fine limfuger. Særlig versjon for LSE-plast.

 • Et trykkfølsomt lim på dekkpapir. Kan lamineres på en overflate manuelt eller automatisk. Kan påføres på dekoren på forhånd. Gir svært tynne, fine limfuger. Særlig versjon for LSE-plast.

 • 3M™ Dual Lock™ og 3M™ gjenlukkbare festesystemer med borrelås for sterke festeløsninger som er enkle å fjerne. Disse produktene er ideelle for rask montering og utskiftning av dekor, skilt og andre elementer.

 • Faste termoplastiske bindemidler som oppnår limstyrke i løpet av sekunder. Egner seg best til tre og plast.


Ytelsesfaktorer for festing av dekor og andre elementer

Alle 3M-produktene vist nedenfor brukes ofte til festing av dekor og andre elementer. Bruk listen nedenfor til å sammenligne produktytelse.

 • + = God ++ = Bedre +++ = Best

Ta kontakt med oss

Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.