Farer for øynene

Velg riktig sveiseskjerm

Spørsmål du bør vurdere når du velger sveiseskjerm

 • De viktigste kriteriene for valg av sveisehjelm er selvfølgelig beskyttelse og pålitelighet. Men for generell komfort og arbeidsytelse bør du også ta med andre funksjoner i betraktningen, for eksempel muligheten til å bruke den sammen med annet verneutstyr, brukervennlighet, sveiseglasstype, synsfelt og bruksområde. Det kan bli lettere å velge riktig hjelm ved å tenke over disse spørsmålene:

 • Andre ressurser for arbeideres helse og sikkerhet

  Senter for sveisesikkerhet
  Farer for øynene
  Vurder risikonivåene


 • 1. Hvor mye av tiden din bruker du på direkte sveising?
  Når du gjør andre ting enn sveising, kan du ha nytte av en hjelm med kombinert beskyttelsesvisir og sveiseglass til å vippe opp (G5-01, 9100FX og 9100MP) – spesielt når du trenger åndedrettsvern, siden du ikke trenger å ta det av. Når du hovedsakelig jobber med sveising, kan du ha nytte av en hjelm med ekstern kontroll for bytte av sveiseglassmodus til andre bruksområder, for eksempel slipemodus eller en egendefinert innstilling for sveising (for eksempel 9100XXi sveiseglass).
 • Når du jobber i områder hvor hodet er utsatt for farer, kan du ha bruk for en sveisehjelm med fleksibelt hodevern (QR – hurtigutløser). Det finnes ørepropper til de fleste situasjoner, men hvis du må ha øreklokker, kan det hende du må velge en hjelm som ikke er i veien når du bruker dem.
 • Ettersom alle sveiseprosesser danner røyk, anbefaler vi alltid å bruke åndedrettsvern. 3M tilbyr støvmasker til både engangsbruk og gjenbruk som kan brukes med de selvblendende hjelmene i Speedglas-serien. Det kan imidlertid hende du trenger et batteri- eller trykkluftdrevet luftsystem, og i så fall trenger du en hjelm med luftkanal. Avhengig av hvilke andre behov du har, er det flere modeller å velge mellom. Du finner mer informasjon i delen om åndedrettsvern til sveising (lenke).
 • For mange sveisere er det svært viktig å kunne se mer av det de jobber med, uten å måtte bevege på hjelmen eller hodet. For slike personer er modellene G5-01TW, G5-01VC, 9100XX eller 9100XXi best egnet.
 • I så fall er kanskje komfortmodusen for heftsveising midt i blinken. Innstillingen for komfortmodus kan bidra til å redusere øyetretthet som skyldes at øyet hele tiden må justere seg til ulike lysnivåer ved heftsveising. Når heftsveisemodus er aktivert, brukes det en middels lystilstand (mørkhetsgrad 5). Hvis det ikke tennes noen ny lysbue i løpet av to sekunder, går sveiseglasset tilbake til vanlig lystilstand (mørkhetsgrad 3). Komfortmodusen for heftsveising er tilgjengelig på G5-01TW, 9100XX, 9100X og 9100V.
 • Hvis du har en hjelm med sveiseglassmodellen G5-01TW, G5-01VC, 9100XXi eller SL, trenger du bare løfte den for å slå på det automatiske sveiseglasset.

  Hvis du vil se en fullstendig produktoversikt, kan du gå til Speedglas sveisevern

  Last ned 3M-veiledningen for trygg sveising. (PDF)