Hudbeskyttelse og kroppsvern for arbeid med reparasjon av kollisjonsskader

 • Under normale forhold vil huden kunne hele seg selv, men det betyr ikke at den tåler alt. Det beskyttende hudlaget trenger alltid en viss grad av fuktighet og fett for å fungere som det skal. Det er bare når huden får det den trenger at den hele og smidige overflaten kan hindre potensielt skadelige stoffer i å trenge gjennom barrieren.


 • Mild hudrengjøring – hudpleie

  Huden bør alltid rengjøres grundig, men samtidig så skånsomt som mulig. Pass på at du har rengjøringsmidler som beskytter huden, tilgjengelig på arbeidsplassen, samt produkter som bidrar til hudens beskyttende funksjon.

  Ideelt bør du beskytte huden med en beskyttende (silikonfri) hudkrem. Da hjelper du huden å hindre smuss og harpiks i å feste seg, og hendene blir lettere å rengjøre etterpå.

  Uansett hvor godt du beskytter deg på forhånd, er det like viktig å pleie huden etter endt arbeidsdag. Når du har rengjort huden grundig, bør du passe på at du alltid tørker den godt, også mellom fingrene, og bruke en fuktighetskrem som absorberes raskt i huden.

 • Smuss på huden

  1.) Smuss på huden

 • 2) Såpe / rengjøringsmateriale innkapsler smuss

  2) Såpe / rengjøringsmateriale innkapsler smuss

 • 3) Skyll smusset bort med vann

 • Kroppsvern

  Når du skaffer verneklær, bør du være sikker på at materialene er av god kvalitet og at klærne er laget av lett stoff som puster, for å unngå overoppheting, og som er komfortable å arbeide i. Pass også på at produktet har riktig klassifisering for arbeidsoppgaven.

 • Hansker

  Ved de fleste typer lakkeringsarbeid hansker fremstilt av (eller dekket med) nitrilgummi eller vinyl beskytte mot mange løsemidler. Pass på at du har dem på under arbeidsoppgaver som fylling av blander og blanding av lakk eller påføring av lakk/sparkel. Under arbeid med vannløselige materialer bør det også brukes hansker.

  Verkstedarbeidere må beskytte hendene mot mekaniske skader som kutt, og mot kjemisk påvirkning fra oljer, slipemidler, rengjøringsmidler, tetningsmidler osv.

  Det finnes en rekke hansker til ulike oppgaver, pass alltid på at du velger riktig type, og bytt hansker alt etter hvilken oppgave du skal utføre.

 • Vernesko

  Verneskoene for din type arbeid bør være robuste og antistatiske. Det er særlig viktig å bruke dem i sprøytebåser eller områder med metallgittere. Under arbeid med tunge deler som kan falle, er det også anbefalt å bruke vernetå.