Kategorisering av overflateenergi

Du kjenner overflateenergien for materialet i dynes per centimeter... hva nå? Overflateenergien for materialer kan klassifiseres i tre grupper: høy, middels og lav overflateenergi.

Høy overflateenergi

 • Mange metaller og glass har høye overflateenergier på 100s eller 1000s dynes/cm.

  Molekylene på overflaten er så sterkt knyttet til hverandre at de svært gjerne tiltrekkes flytende molekyler også. Resultatet er at disse materialene er relativt lette å fukte, og også å hefte. Materialer med høy overflateenergi har overflateenergier i størrelsesorden 100s eller 1000s dynes/cm, og inkluderer mange metaller og glass.


Middels overflateenergi

 • Mange typer konstruert plast og naturlige materialer har overflateenergi opp til omtrent 300 dynes/cm.

  Alt er relativt. Vi definerer middels overflateenergi et sted mellom perfekt fuktet film og perfekte sfæriske dråper. Dette er materialer med typisk 36 dynes/cm opp til 300 dynes/cm. Mange typer konstruert plast har overflateenergi i dette området, det har også naturlige materialer som tre, stein eller betong.


Lav overflateenergi

 • Materialer med lav overflateenergi (under 36 dynes/cm) er svært vanskelig å lime.

  Molekyler på overflaten av materialer med lav overflateenergi er ganske fornøyde som de er. Det er svært liten tiltrekning til noen molekyler, spesielt lim molekyler. Materialer med overflateenergi under 36 dynes/cm vurderes som lav overflateenergi og er svært vanskelig å lime. Dette inkluderer polyolefinplast som polypropylen og polyetylen i tillegg til "non-stick" overflater som polytetrafluoretylen (PTFE).


Overflateenergi for ulike materialer

 • Overflateenergi måles i enheter per areal eller

  Husk de material-festekategoriene og områdene av overflateenergier for hver (bildet til høyre). Vi vil utforske overflateenergien av alminnelige typer materialer for hver av disse kategoriene.

Plast

Sammenlign overflateenergier for ulike typer plast.
 • Plast med lav overflateenergi

  LSE plast er vanligvis myk, har lav tetthet og et lavt smeltepunkt. Materialer med lav overflateenergi hefter godt sammen og frastøter væsker, noe som gjør dem vanskelig å lime. 3M har utviklet lim og tape som virker, men det er langt færre muligheter å velge fra.

 • Konstruert plast

  Konstruert plast et er svært vanlig produksjonsmateriale: det er billig, sterkt og solid, men har også lav vekt, og er enkelt å støpe i kompliserte former for å kunne tilpasses spesifikke behov. Konstruert plast har høyere overflateenergier enn LSE plast, og det er enklere for tape og lim å fukte og feste.

Tradisjonelle materialer

Dette er en stor og variert gruppe: i utgangspunktet inkluderer den en rekke ting som har høyere overflateenergi enn plast, men lavere overflateenergi enn metaller. Denne kategorien inkluderer gamle teknologier som glass, keramikk og betong, samt naturlige materialer som tre, lær og stoff. Tradisjonelle materialer er relativt enkle å lime, men det er egne hensyn å ta for hvert enkelt.

Finn ut mer

Dette diagrammet viser nivåene for overflateenergi for tradisjonelle produksjonsmaterialer.

Metall

Metaller er sterke, og fungerer godt over et bredt område av temperaturer og miljøer. De har svært høy overflateenergi, og er åpne for kontakt med væsker, og er derfor enkle å fukte. De fleste typer tape og lim vil hefte til de fleste metaller, så når du skal feste metall har du et stort utvalg av alternativer.

Finn ut mer

Dette diagrammet viser nivåene for overflateenergi for ulike typer metall.

Relaterte artikler for opplæring


Ta kontakt med oss
Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.