Endring av overflateegenskaper for bedre vedheft

Dersom det er utfordrende å hefte et materiale på grunn av lav overflateenergi, er det viktig å velge det riktige limet for å feste det materialet. Det er forskjellige måter å øke overflateenergien til et materiale på, og forbedre festeevnen. Her er flere forskjellige måter å modifisere overflateenergi på.

 • Primere forbedrer væskens evne til å kjemisk interagere med overflaten på substratet
  Priming

  Evnen til en væske til å kjemisk interagere med overflaten kan forbedres med primere eller lim promotorer. Primere virker ved å tilføre et monolag eller et tynt belegg av et funksjonelt materiale på overflaten. Primere er kjemisk fremstilt på den måten at den ene enden av molekylene fester godt til materialer med lav overflateenergi, mens den frie enden hefter godt til limet.

 • Lær hvordan plasmabehandling kan brukes til å modifisere overflateenergi
  Plasmabehandling

  Plasmabehandlinger eksponerer overflaten av et materiale til et ionisert gass som endrer den kjemiske reaktiviteten til overflateatomer. Det finnes flere forskjellige varianter av plasmabehandling, og det er mange forskjellige selskaper som spesialiserer seg innen plasmabehandling.

 • Lær hvordan flammebehandling kan brukes for å modifisere overflateenergi
  Flammebehandling

  Flammebehandling utnytter forbrenningskjemien til en "flamme" for å kjemisk forandre overflate-atomene i et substrat. Som med plasmabehandling, er det flere selskaper som spesialiserer seg innen flammebehandling av ulike materialer.


Overflaterenhet

Selv om vi nå har brukt mye tid på å forstå materialets overflateenergi, så er det i realiteten slik at et materiale som skal festes har en overflate som er forurenset. Dette kan inkludere støv, olje, fett, fingermerker eller annet rusk som kan skitne til en overflate.

 • Forurensning kan resultere i:

  • Redusert kontakt mellom lim og substrat, og hindre feste
  • Limet løsner, og hindrer effektiv fukting
  • Redusert limstyrke
 • En ren overflate gir maksimal fukting og kontaktpotensiale
  Effektiv fukting

  Ren overflate gir maksimal fukting og kontaktpotensiale

 • En forurenset overflate hemmer overflatekontakt og fuktighet
  Ineffektiv fukting

  En forurenset overflate hemmer overflatekontakt og fuktighet

 • Det er ofte nødvendig å rengjøre materialet grundig før festing for å garantere at limet får ordentlig kontakt. Det er noen metoder for å gjøre dette:
   

  • Bruk en blanding 50/50 isopropyl alkohol (IPA)/vann. Dette er vanligvis tilstrekkelig for plast som ikke krever oljebelegg som beskyttelse.
  • Rengjør med sterkere løsemidler, inkludert aceton eller metyletylketon (MEK). Mange metaller kommer med et oljebelegg som skal hindre oksidasjon (rust), eller som et resultat av behandling (f.eks. smøring).
  • Avfett med et industrielt avfettingsmiddel, etterfulgt av rengjøring med løsemiddel. Dette gjelder ofte for metaller som ikke bare er belagt eller behandlet med olje, men også er veldig skitne.

Sliping – Når rengjøring ikke er nok

Det er ikke alltid at rengjøring alene kan fjerne urenheter fra materialets overflate. Sprøytestøpt plast kan inneholde spor av støvfrigjøringsmidler som er konstruert for å motstå mange løsemidler. Oksiderte lag på metaller (f.eks. rustent jern) er "festet" til overflaten og kan ikke fjernes kun med løsemidler. Noen industrielle oljer er motstandsdyktige mot løsemidler og kjemikalier for å beskytte metalloverflaten mot skader under transport.

 • Eksempler på overflater uten forberedelse før liming
  Overflater uten forberedelse
 • Eksempel på overflate etter en rengjøring, før liming
  Overflate etter første rengjøring

Klargjøring av overflater ved bruk av sliping

For å forberede en overflate tilstrekkelig til liming, kan det være nødvendig å legge til et slipesteg til prosessen.

1. Rengjør først – en første runde med rengjøring kan fjerne mye av forurensningen og hindre at rusk smøres utover når du sliper.

2. Slipe – sliping med et standard slipepapir eller ikke-vevde pads kan fjerne den forurensede overflaten og gi grovhet.

3. Rengjør – avsluttende rengjøring fjerner alt rusk som sitter igjen etter sliping, og etterlater en ny og ren overflate for festing.

 • Eksempel på overflate etter sliping, før liming
  Overflate etter sliping
 • Eksempel på overflate etter to rengjøringer, før liming
  Overflate etter andre rengjøring

Relaterte artikler for opplæring


Ta kontakt med oss
Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.