Påvirkning av overflategrovhet

Fordelene ved sliping er ikke bare å fjerne forurensning. En grov overflate fester ofte sterkere av flere grunner:
 

 • Grovhet gir et større overflateareal som limet kan danne kontakt med under limning
 • En grov overflate øker arealet mekanisk sammenkobling ved grensesnittet
 • Uregelmessigheter på overflaten kan redusere sprekkutbredelse, noe som gjør det mulig å gi sterkere, mer tretthet-resistent festing

Grovhet, spesielt overdreven grovhet, er allikevel ikke alltid en fordel. For å feste til en grov overflate er det nødvendig at limet flyter inn i sprekker og hull etter sliping. Dette gjelder både for flytende lim og tape. Tape FLYTER! Hvis limet ikke er i stand til å flyte, vil det være mindre kontakt mellom lim og overflate, og fanget luft kan resultere i redusert styrke eller feste og er da dårlig beskyttet mot miljøpåvirkning.

 • Svært tynn tape kan kreve en veldig glatt overflate for å feste effektivt.

  Tynn tape

  Svært tynn tape krever ofte glatte overflater for å feste. Tenk deg hvor stort gap en 50,8 mikrometer tykk tape kan spenne uten fylling, og dermed fange luft.

 • Tykk tape kan feste effektivt til relativt grove overflater.

  Tykk tape

  Tykk tape kan feste seg til relativt grove overflater, spesielt de som slipes med ikke-vevde pad som f.eks. Scotch-Brite™ 7447 pads.

 • Væsker med høy viskositet kan fylle gap på over 0,25

  Væsker med høy viskositet

  Selv om de ikke er i stand til å strømme inn i veldig små sprekker og hulrom, er væsker med høy viskositet de produktene som fyller inn best, med egenskaper som kan fylle sprekker på over 6,35 mm. Dette er viktig når veldig grove materialer skal festes, som for eksempel uferdige glassfiberkompositt.

 • Væsker med lav viskositet kan fylle helt ut, slik at de kan feste materialer som er vanskelige å vedhefte.

  Væsker med lav viskositet

  Væsker med lav viskositet er de beste til å flyte inn i alle sprekker og hull på en overflate. Selv om de ikke er like gode til å fylle inn gap som væsker med høy viskositet, kan de fylle overflaten helt og klare å feste materialer som er vanskelige å hefte sammen, som for eksempel cyanoakrylat-bindemasser.

Selv om det er viktig å vurdere grovheten på overflaten eller gapet mellom substratene, skal aldri klebemiddel eller tape velges kun på dette grunnlaget. De mange hensynene for å velge et lim inneholder alle egenskapene innen vitenskapen om vedheft: overflatevitenskap, vedheftskjemi og ledd-geometri.

Relaterte opplæringsartikler om tape, flytende lim og overflategrovhet


Ta kontakt med oss
Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.