Grunnleggende om overflatevitenskap

Ved utforming av et produkt velges substrater av forskjellige grunner, inkludert ytelse, estetikk, vekt eller andre hensyn. Utformingen av delen påvirker også geometrien til det sammenføyde leddet. Derfor er forståelsen av hvordan limkjemien samhandler med overflatene av substratene viktig å ta hensyn til når du velger et lim.

"Substratet" og “overflaten” kan begge referere til materialet som skal monteres sammen, som tre eller jern. Teknisk sett omfatter substratet alle materialegenskapene - bulk egenskaper som fleksibilitet eller vibrasjonsdemping, samt overflateegenskaper som slitestyrke eller tekstur. For det meste er "substrat" og "overflate" utskiftbare i sammenheng med liming, og refererer til den spesifikke delen du faktisk limer - hvor limet får kontakt.


Overflate vs hoveddel

Det er viktig å være oppmerksom på at overflaten av substratet kan oppføre seg forskjellig fra hoveddelen av substratet. Ta for eksempel malt metall: "overflaten" er maling som har helt forskjellige egenskaper, både på mikro- og makronivå, i forhold til "hoveddelen" av metallet. Her er tre eksempler hvor overflater av et substrat oppfører seg veldig forskjellig fra hoveddelen.

 • Festeløsningen til en lakkert treoverflate krever et annet lim enn ubehandlet tre.
  Lakkert tre

  Ubehandlet tre er bare tre, men hvis treverket er lakkert vil limet hefte til den lakkerte overflaten.

 • Vedheft til rustent jern kan være utfordrende; klargjøring av overflaten kan påvirke styrkeutviklingshastigheten.
  Rustent jern

  Hvis jernet er rustent, vil limet festes delvis til jernet og delvis til jernoksidet; hvor mye av hver kommer an på mengden av rust og hvor omfattende klargjøring av overflaten som er gjort.

 • Vurder alle typer løsemidler når du skal velge lim for konstruerte plastdeler.
  Konstruerte plastdeler
  Mange plastdeler er laget ved å bruke løsemidler for å lette produksjonen. Hvis løsemiddelet ikke fjernes før liming, må limet kunne heftes til dette løsemiddelet.

Betydningen av overflatekontakt

Lim skaper et feste som sammenføyer to materialer. For riktig sammenføyning er det kritisk at limet kan skape kontakt med overflaten til begge materialene. Dette skiller seg fra andre prosesser, som mekanisk festing hvor overflaten punkteres, eller hvor materialene sveises sammen.

For å skape god kontakt med overflaten må det velges et lim som har de riktige egenskapene. Det inkluderer kjemi og viskositet – dette dekkes i detalj i andre emneartikler – men overflaten må også ha riktige egenskaper. De tre egenskapene listet under (overflateenergi, renhet og grovhet) er de viktigste faktorene for å skape god kontakt.

 • Lær hvordan lav og høy overflateenergi på substratet bestemmer hvilket lim som skal brukes.

  Overflateenergi

  Materialer med lav overflateenergi motstår flyten av limet, og hindrer god kontakt. Materialer med høy overflateenergi støtter flyten av limet, og bidrar til god kontakt. Du kan tilpasse limet til overflateenergien på substratet, eller du kan tilpasse overflateenergien på substratet ved priming, etsing eller andre metoder.

 • Skitt og urenheter kan hindre limet fra å oppnå riktig kontakt med substratet.

  Vurdering av renhet

  Skitt, olje, fett eller støv kan danne et lag som hindrer limet å oppnå riktig kontakt med den faktiske overflaten på materialet. Forurensning på overflaten kan behandles på to måter. Overflaten kan rengjøres for alle urenheter, eller det kan brukes et lim som er formulert for å være kompatibelt med et visst nivå av forurensning.

 • Overflategrovhet kan øke det totale arealet som er tilgjengelig for feste.

  Festing til grove overflater

  Grovhet kan øke det totale arealet som er tilgjengelig for feste, og sørger for et sterkere ledd. Men for mye grovhet kan hemme flyten av limet på overflaten. Limet kan tilpasses overflatens grovhet ved å modifisere overflaten, eller velge et mer passende lim.


Relaterte artikler for opplæring


Ta kontakt med oss
Vi er her for å hjelpe.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.

Trenger du hjelp til å finne det rette produktet til prosjektet ditt? Kontakt oss på 06384 hvis du trenger råd angående produkt, teknikk eller bruksområde, hvis du vil samarbeide med en teknisk 3M-spesialist, eller hvis du har behov for å diskutere prosjektet ditt.