Hero Banner Tape

Elektrotape av høy kvalitet for isolasjon og beskyttelse

Produkter

Scotch® Elektroisolasjonstape

 • Profesjonell Scotch® elektroisolasjonstape fra 3M finnes for nær sagt alle bruksområder – selv de mest krevende forhold. Omfattende kvalitetskontroll, omhyggelig testing av råmaterialer og prosesser sikrer jevnt høy kvalitet på 3M™-produktene. Se nedenfor for mer informasjon om tilgjengelig utvalg.


 • Scotch Tape

  Perfekt isolasjonsresultat første gang.

  3M tilbyr et utvalg av selvklebende PVC-isolasjonstape i ulike klasser, mål og farger. Med utmerket vedheft og elastisitet gir de montørene fremragende ytelse for isolasjon og mekanisk beskyttelse av kabler.

  For standard bruksområder opptil 1 kV:


  • Isolasjon av kabler, ledninger, tilkoblinger og koblinger
  • Taping av kabler
  • Reparasjon av skadet isolasjon
  • Reparasjon av kabelkappe
  • Fiksering og bunting av kabler

Scotch® Super 33+™ styrketest, vedheftstest, formbarhetstest


Tape for bygningsvedlikehold og -reparasjon

 • Beskytt og isoler elektroinstallasjonen med 3M™ Vinyl elektrotape. Med en sterk, fleksibel PVC-bakside og utmerkede isolasjonsegenskaper motstår 3M vinyl elektrotape fuktighet, slitasje, korrosjon, alkalier og syrer. Varmt eller kaldt vær? Ikke noe problem. 3M vinyl elektrotape er flammehemmende, UL-listet og CSA-sertifisert for en rekke driftstemperaturer.

 • Polstre, beskytt og isoler elektriske tilkoblinger opptil 600 V med 3M™ Mastiktape. Trenger du å påføre en isolasjonsbarriere eller fuktighetstetning på en uregelmessig form? 3M™ Mastiktape er lagd av en selvvulkaniserende, butylgummibasert isolasjonsmasse. 3M mastiktape fås med vinylbakside (PVC), en primært isolerende gummibakside eller helt uten bakside.

 • 3M™ Gummitape er svært formbar og brukes til å isolere og tette elektriske tilkoblinger. Ideell for primær elektrisk isolasjon på bruksområder som skinnetilkoblinger, generell skjøteisolasjon og fuktighetstetting for tilkoblinger med lav til høy spenning. 3M gummiisolasjonstape fås med eller uten dekkpapir og tilbyr fremragende styrke, holdbarhet og motstand mot temperaturer opptil 130 °C.


 • Løsninger for elektrikere

  Velprøvde kvalitetsprodukter for elektroinstallasjon fra 3M

  Besøk sidePil hul høyre

Scotch 33 Super
Elektroinstallasjon

3M Nett oransje

Bruk riktig tape for den beste jobben.

I barskt miljø velger du Scotch® Premium elektrotape fra 3M.

 • MERK:
  Produkter varierer i hver kategori. Ikke alle produkter er egnet for alle de oppførte bruksområdekravene.

Banner bruksområde for tape

Påføringstips for profesjonelle

Når elektroisolasjonstape brukes riktig, sparer den tid, penger og anstrengelser

Riktig bruk av elektroisolasjonstape kan spare verdifull tid og penger i det daglige arbeidet med elektroinstallasjon – men krever relevant spesialkunnskap. Ferdigheten med bruk av elektrotape er fortsatt en del av hverdagen for erfarne elektrikere. Likevel ser det ut til at denne kunnskapen går i glemmeboken. Det et gode grunner til å mestre disse ferdighetene – særlig når tiden er viktig og kun tape kan brukes.

Fuktighetsbarriere

Elektroinstallasjoner av høy kvalitet:


Formålet med selvvulkaniserende tape og tetningstape er effektiv beskyttelse av elektriske koblinger mot inntrenging av fuktighet og å gi elektrisk isolasjon av høy kvalitet. Gummi- og mastiktape er også velegnet for tildekking av koblinger med skarpe kanter. Gummibasert tape er selvvulkaniserende og fås med eller uten dekkpapir. Strukne, overlappende lag fusjonerer og danner en kontinuerlig elektrisk isolasjon og fuktighetsbarriere

Tapeteknikk

For lavspenningsinstallasjoner (opptil 1000 V) skal tapen vikles på slik at den strekkes med 50–75 % av den opprinnelige lengden. Et nytt lag med PVC-tape danner deretter ytterlaget, som gir viktige funksjoner: elektrisk isolasjon, beskyttelse mot mekanisk skade, beskyttelse mot UV-lys og korroderende kjemikalier (alkalier eller syrer).


Det finnes mange typer PVC-basert elektroisolasjonstape på markedet. Generell PVC-tape er egnet til formål som bunting av kabler, innendørs fargekoding og midlertidige reparasjoner. PVC-tape av høy kvalitet er derimot godkjent for permanent isolasjon i elektroinstallasjoner. Den fungerer bra i kaldt vær og er UV-bestandig, og er dermed egnet til utendørsbruk i både kaldt og varmt vær.

Slik unngår du at tapen løsner

Tape som brukes, men ikke er best egnet for et bestemt bruksområde, kan løsne fra overflaten over tid. Dette fører til inntrenging av vann og støv og tap av pålitelig isolasjon. Det er derfor viktig å bruke riktig tape for et bruksområde. I en lavspenningsinstallasjon med PVC-tape må det brukes minst to lag for optimal isolasjon og beskyttelse. En tommelfingerregel er at tykkelsen av isolasjonslaget skal være ca. 1,5 ganger kabelisolasjonen.


Tapen må holdes stram under vikling slik at den sitter godt. Den siste vinningen av tapen gjøres redusert, og tapen kuttes etter den siste viklingen (særlig med PVC-tape). Vent deretter en stund før du legger trykk på enden. På den måten kan du hindre at tapen løsner igjen på grunn av interne påkjenninger.

Motorkabler

Først gjøres de lavspente elektriske tilkoblinger mellom motorforsyningslinjen og motoren. For å gjøre dette bøyes kabelendene slik at det senere arbeidet ikke hindres. Kabelendene skal tapes med minst fire overlappende lag med selvvulkaniserende gummitape. Det danner den primære elektriske isolasjonen og vanntettingen. Til slutt skal den tapes med minst 2 1/2 overlappende lag med PVC-isolasjonstape som er godkjent for elektroinstallasjon.


Tips: Dette laget skal dekke den tidligere installerte gummiinstallasjonen med omtrent det dobbelte av tapebredden av PVC-tapen. Også her anbefales det å strekke slik at PVC-tapen hviler fast på gummilaget og på kabelkappen. Dette trinnet fullfører beskyttelsen mot fuktighet. Hvis tilgang til tilkoblingen skal opprettholdes for omarbeid, skal det først tapes et lag med PVC-tape med limsiden ut.

Kabelavgreninger

Lavspenningsavgreninger kan beskyttes med tape. Isoler og tett den ferdige skjøten med minst fire overlappende lag med selvvulkaniserende gummitape. Til slutt skal avgreningen dekkes med to overlappende lag med PVC-isolasjonstape av høy kvalitet for elektroinstallasjon. Hvis tilgang til tilkoblingen skal opprettholdes for omarbeid, legges det første laget med PVC-tape med limsiden ut.

Skinner

En vanlig måte å isolere tapper på lavspenningsfordelere på, er å tape dem først med to lag stofftape og deretter minst fire overlappende lag med gummitape eller mastiksbelagt isolasjonsmateriale. Det tredje isolerende og beskyttende laget består av to overlappende lag med PVC-isolasjonstape av høy kvalitet.

Konklusjon

Elektroisolasjonstape har vist seg nyttig på mange bruksområder. Når den brukes riktig, sikrer den langvarig og stabil isolasjon av høy kvalitet. I dag er det en rekke produkter tilgjengelig som gjør det lettere for elektrikeren å arbeide og øke produktiviteten. De tekniske egenskapene til isolasjonstape har blitt stadig bedre de siste årene, og sertifiserte produkter av høy kvalitet er egnet for alle aspekter av elektroteknikk og er uunnværlige for fagfolk.


Ta kontakt

Har du spørsmål om produktene eller løsningene våre – klikk på linken for å kontakte oss.