Maksimering av farger ved bruk av kontraster

Maksimering av farger ved bruk av kontraster

Hjernen vår avviser visuell informasjon som er altfor kjedelig eller ekstremt kaotisk. Fargehjulet organiserer nyanser på en måte som gjør det tydelig hvilke fargekombinasjoner som vil danne en kontrast som behager hjernen og hvilke som vil avvise seeren ved å krasje eller være for uskarpe.  • Fargehjulet er det viktigste verktøyet for å forstå fargekontrast. Tradisjonen med modellering av farger som dette går helt tilbake til Isaac Newton, og for de fleste av oss ble vi først introdusert for det i grunnskolen.

    Kontrastfarger er de som ligger rett overfor hverandre på hjulet – som rød og grønn, oransje og blå eller gul og lilla. Når kontrastfarger er plassert ved siden av hverandre, ser begge skarpere og mer intense ut.

    Når de blandes, nøytraliserer de hverandre. For å lage fargekontraster, velger du en farge fra den «mørke» halvdelen av hjulet – der rød, blå og lilla holder til. Den andre fargen vil være fra den «lyse» halvdelen, der gul, oransje og grønn holder til.

    Nå gjør du den lyse fargen lysere og den mørke fargen mørkere og du har skapt maksimal kontrast! Fargene spiller på hverandre på en måte som virker naturlig, men det er kun fargekontrastenes eksplisitte lover som er i arbeid.


Aktivitet

  • Ta en runde rundt fargehjulet

    Sett ferdighetene dine på prøve ved å identifisere den høyeste kontrastfarge til skyggen i midtenØNSKER DU FLERE TIPS & IDEER?

Hold meg oppdatert på tilbud og mer fra Post-it® Brand!


Følg Post-it® Brand:
3M, Post-it® og fargen Canary Yellow™ er varemerker for 3M.
Bytt lokalisering
Norge - norsk