Tips og triks for foliering

Tips og triks

 • Denne veiledningen er produsert av en avansert teknisk spesialist hos 3M for å gi deg hint og tips, i tillegg til spørsmål du bør stille deg når du har tenkt å foliere bilen din. Med foliering av biler er hovedtipset at du får det du betaler for. Nøkkelen til en god foliering ligger i detaljene, klargjøring, design og påføring.

 • Er de spesialister i foliering av biler?
  Foliering av biler krever tilpassing av en dyktig og erfaren spesialist. Be om å få se bilder og prov på folieringer de har utført. Utsagn fra kunder og kontaktpersoner du kan snakke med, er også en god indikasjon på en folieringsspesialist av høy kvalitet.
  Har de et oppvarmet og tildekket arbeidssted?
  Optimal lufttemperatur for påføring av en foliering er rundt 22 °C. Filmen er mer behagelig og mindre skjør, og klebemiddelet renner raskere. Miljøet der kjøretøyet folieres, har svært mye å si for hvor lenge folieringen varer.
  Er det et rent og støvfritt miljø?
  Bilene må være fri for støv for at filmen skal klebe seg ordentlig til bilen. Forurensende stoffer på bilen vil redusere klebingen mellom klebemiddelet og bilen.
  Har montørene deltatt på opplæring fra 3M?
  Hvis bilen skal folieres med enkelte 3M-filmer, må det brukes spesielle teknikker til å påføre materialet, noe som montøren må kjenne til.
  Føler du deg trygg på montøren?
  Kontakt en av våre godkjente montører i dag.
 • En foliering av høy kvalitet kan ta opptil 15 timer. Alt under en hel dags arbeid for en full foliering på en bil av gjennomsnittlig størrelse bør undersøkes nærmere.
  Hvilket materiale bruker de?
  Hvis du har spesifisert 3M, må du kontrollere at du får det du betaler for. Du må be om å få se en prøve av filmen og fargen du vil ha.
  Hvis bilen skal folieres fullstendig, bør støpt vinyl brukes for å oppnå nødvendig tilpassbarhet, slik at filmen kan strekkes rundt de utfordrende panelene på bilen.
  Har montøren fortalt deg at folieringen regnes som en modifikasjon av enkelte forsikringsselskaper, noe som kan medføre en ekstra avgift?
  Hva er tilstanden til bilens karosseri?
  Enhver montør bør stille spørsmål om kvaliteten på lakken på bilen din, for å være sikker på at den egner seg for foliering. Fersk eller ny lakk må være ordentlig herdet.
  Hvis du har et digitalt utskrevet bilde, må du kontrollere at logoer, bilder, bokstaver osv. er plassert nøyaktig der du vil. Vær oppmerksom på at hvis tekst eller logoer plasseres på kurver i designen, kan de bli forvrengt når de føres på bilen. Vi anbefaler at logoer, bokstaver og viktige bilder plasseres på et flatt underlag. Be en av våre 3M-godkjente montører om råd angående dette før monteringen. Kontroller at folieringskanter på dørene, panseret og bagasjeluken er trimmet og påført på riktig måte.
 • Hvis du velger en metallisk foliering, må du kontrollere at metallflakene går i samme retning. Hvis ikke vil fargene se forskjellig ut. Kan du se den opprinnelige karosserifargen fra utsiden av bilen med alle dørene igjen?
  Sjekk mellom linjene når dørene er igjen og områder der folieringen møter lyse klaser eller pyntedeler i plast.
  Hvis det er skjøter – ser de ordentlige, rene og diskret ut?
  Er folieringen fri for riper?
  Er det uakseptabel misfarging eller forvrengning der filmen er strukket?
 • Hvis feil film er brukt eller påført på feil måte, kan den brette seg tilbake og løfte seg i områder der den er overstrukket. Se etter:
  Sømmer på karosseriet og panelkanter
  Kanter på dører, panser og bagasjelokk
  Kanter på sidespeil
  Hjulbuer
  Hulrom på nummerskilt
  Skjøter og overlappinger der to stykker film er brukt
  Trykkingen kan bli forvrengt hvis filmen er overstrukket, eller hvis filmen er for tykk og derfor ikke egner seg for foliering. Se etter følgende:
  Bilder og logoer er for mye forvrengt i hulrom og svært bøyde områder. Litt forvrenging kan forventes, men ikke i stor grad.
  Fargetap i grafikken i strukkede områder. Fargen kan forsvinne og se hvit ut i strukkede områder.
  Hvis du har valgt en matt farge, spesielt matt svart, må du se etter ujevnheter i glansnivået. Varme må brukes til å tilpasse filmen til utfordrende områder. Hvis for mye varme brukes, kan en matt finish bli forvandlet til glansede områder. Hvis for mye varme brukes, kan en matt finish bli forvandlet til glanset
 • Bruk en såpe uten vaskemiddel, en bøtte varmt vann og en myk svamp.
  Du må først skylle bilen godt for å vaske av støv. Dermed unngår du at du riper folieringen under vaskingen.
  Rengjør bilen på vanlig måte med en bøtte vann og en svamp.
  Du må ikke vokse eller polere, spesielt på matt finish. Du kan risikere en glanset finish.
  Unngå bruk av høytrykksspyler på områder der kanten av filmen er eksponert.
  Unngå bilvaskerier. Børstene kan skade folieringen, spesielt på varme dager, da vinylen kan være mykere enn vanlig.
Finn en godkjent montør i nærheten
Finn en sertifisert og godkjent bilmontør i nærheten.