Sårbehandling
Sårbehandling

Utfordringer ved sårbehandling

 • Spesialsykepleier lymfødem

  Ingen pasienter er like, og det er heller ikke sårene deres. Av den grunn er det nødvendig med spesialisert opplæring og ekspertise, i tillegg til instinkt og intuisjon, når det kommer til sårbehandling. Som kliniker kan det hende du møter mange utfordringer når du gir pasientene dine sårbehandling. Disse inkluderer behandling av sår, samtidig som du jobber for å opprettholde pasientens hudtilstand og beskytte dem mot infeksjoner.

  Sår kan klassifiseres som enten akutte eller kroniske. Akutte sår kan defineres som "de som tilheles som forventet" og kroniske sår som "sår som ikke tilheles som forventet, eller som står fast i en fase av sårtilheling i 6 uker eller lenger".


Utvalgte videoer


Bruke alfabetet til behandling av venøse leggsår


Referanser

Harding K, et al. Simplifying venous leg ulcer management. Konsensusanbefalinger. Wounds International 2015.


3M Løsninger for behandling av hud og sår

Forenkler behovene til behandling av hud og sår, og finner optimale løsninger.

hud sårbehandlingsløsninger

Trykksår

 • trykksår cavilon
  • Hudskader kan potensielt føre til alvorlige konsekvenser som infeksjon.
  • Selv mindre hudskader kan skape ubehag og smerte, og øke pasientens lidelse.
  • Hudskader fører til et negativt klinisk utfall og en dårlig pasientopplevelse.

  Varm, fuktig hud er mer sårbar for skadevirkningene fra trykk og skjæring, som er kjente risikofaktorer for dannelse av trykksår. Se etter en bandasje med egenskaper som reduserer mengden fuktighet som fanges på hudoverflaten.

  Anatomiske steder som ligger over et benfremspring, slik som hæl og sacrum, utgjør mer enn halvparten av alle trykksår/skader³ på grunn av sårbarheten for trykk, friksjon og skjæring.

  Hovedprinsippene til beste praksis forsikrer at riktig pleie og prosess følges, for å fremme de høyeste pleiestandardene i alle pleiesammenhenger, og av alt helsepersonell. Denne erklæringen om beste praksis finnes for å tilby relevant og nyttig informasjon for å veilede de som er aktive i det kliniske området, som er ansvarlige for håndteringen av hudpleie i en aldrende pasientpopulasjon.

  Beste praksis erklæring
  Cavilon brosjyre
  Produktkatalog


Hvordan påvirker sår livskvaliteten? - Av Mark Collier

 • En pasients "livskvalitet" er avhengig av at de er fornøyde med følgende aspekter i livet: fysisk, psykologisk, emosjonelt, sosialt (og økonomisk) og spirituelt.

  Det kan være mange grunner til at pasienter med sår føler seg isolert, ensomme eller at deres erfaring med livskvalitet har blitt påvirket negativt. På samme måte som hvert sår og tilstand er forskjellig, er hver pasient også det. Noen pasienter føler at sårende deres reduserer livskvaliteten. De kan oppgi følgende grunner:

  Såret gjør vondt og gjør det vanskelig å bevege seg
   

  • Såret produserer mye væske og skaper forlegenhet hvis det gjør bandasjene og/eller klærne våte.
  • Noen sår produserer lukter som også kan skape forlegenhet i tillegg til lav selvtillit.

  Føler at de er en byrde for familie og venner

  Sår kan ha en fysisk påvirkning, slik som smerte, lukt, begrenset mobilitet og søvnløse netter, men de kan også ha en sosial påvirkning, da det kan hende pasienter går mindre ut og treffer venner og slektninger sjeldnere. For de pasientene som er i arbeid, kan det å leve med et sår føre til at de potensielt ikke kan jobbe lenger, noe som skaper finansielle problemer, i tillegg til å føle at selvstendigheten tas bort.