Lymfødem i praksis
Hvordan kan jeg hjelpe pasienten min i dagliglivet?

Selvbehandling

Alle pasienter med lymfødem er forskjellige med tanke på hvilken type lymfødem de har, hvilket stadium det er i, ekstremitetene som er påvirket, hva slags livsstil pasienten har, hva slags jobb og familieliv de har og om de har andre medisinske tilstander. Det er viktig å forstå begrensningene en pasient kan ha og støtte de, slik at de kan pleie deres lymfødem i dagliglivet. Det kan opprettes en individuell plan her, men det finnes standard praksis som er nødvendige, inkludert hvordan de kan ta vare på huden, overholdelse av kompresjonsbruk, mosjonsalternativer og utføring av manuell lymfatisk drenasje. Inkludering av disse praksisene vil redusere risikoen for komplikasjoner slik som infeksjon, nedbrytning av huden og økt hevelse.


Behandle lymfødem med kompresjonsbehandling


 • cavilon hudpleie

  Hudpleie

  Huden er kroppens største organ, og det er også vår førstelinje i forsvaret mot infeksjon. Huden har en unik evne til å gi oss innsikt i pasientens helse, men dette er ofte en oversett del av vurderingen og behandlingsprosessen. Huden er essensiell for pasientens vitalitet og viktig for god helse. God hudpleie er svært viktig for å forebygge nedbrytning og sår, og det er derfor viktig å oppmuntre pasienter til å ta en aktiv rolle i deres egenpleie.

  Hudpleie inkluderer også og ikke ta unødvendige risikoer, slik som å barbere seg med en manuell høvel, da det kan raspe opp huden og spre bakterier. Eller å gå barføtt på stranden. I tillegg er det viktig å ha et godt kosthold og ikke røyke for å opprettholde hudens integritet.


 • marilou

  Marielenas historie

  Jeg heter Marielena og jeg er en stolt gresk kvinne med primært lymfødem. På sommeren, til tross for de høye temperaturene i Hellas, nyter jeg solen og havet. Jeg liker å svømme, drive med vannsport, gå ut, høre på musikk og danse med vennene mine under stjernene. Jeg lar det ikke stoppe drømmene mine. I fremtiden har jeg lyst til å studere lymfesystemet nærmere, og hjelpe andre pasienter med lymfødem leve det livet de drømmer om. Det har ikke vært lett å leve med primært lymfødem siden jeg var 17 år gammel, men jeg gjør det for det! Det har lært meg å elske meg selv, og føle flyten i hvert øyeblikk av livet mitt.


Noen tips for god hudpleie

 • Unngå bitt og kloring

  Bruk langermede skjorter, lange bukser, sko og bredbremmede hatter når du er ute for å beskytte huden mot rifter, insektsbitt eller kloring fra dyr.

 • Unngå mindre hudskader

  Vurder bruken av to lag for å beskytte underarmer, ben eller føtter når du driver med arbeid i hagen, da det er vanlig at huden får små skader her.

 • Unngå langvarig eksponering

  Unngå langvarig eksponering for sol. Bruk alltid en god solkrem med høy faktor når du er i solen.

 • Unngå å tørke ut huden

  Unngå lange bad da de tørker ut huden.


Manuell lymfatisk drenasje

 • Manuell lymfatisk drenasje

  Denne ikke-invasive massasjeteknikken støtter bevegelsen av lymfevæske. I følge The Vodder School, er "huden strukket og dreid på en spesifikk måte, basert på vitenskapelig, fysiologiske prinsipp som beviselig oppmuntrer lymfestrøm. Hvis det utføres korrekt, med riktig trykk, retning og fart, kan dette forbedre tilstanden betydelig og tilrettelegge for drenasje."

  Pasienter kan lære å utføre enkel manuell lymfatisk drenasje, hjelp av deres terapeut eller instruksjoner fra videoer eller håndbøker.


 • Mosjon

  Mosjon

  Mosjon er viktig for generell helse og velvære. Pasienter bør oppmuntres til å mosjonere for å stimulere lymfesystemet og øke venøs retur.

  • Kompresjonsbandasjer og strømper foreskrives ofte for å bidra til å hindre at hevelsen bygger seg opp rundt anklene. Det er viktig å mosjonere mens man bruker kompresjon. Blodstrømmen tilbake til hjertet er faktisk bedre når pumpeøvelser av leggmuskelen utføres med kompresjonsbandasjer eller strømper.

  • Typen mosjon som bør utføres avhenger av pasientens nåværende fysiske aktivitetsnivå, alder, personlighet og deres ødem. Det finnes pasienter med ødem i de nedre ekstremitetene som løper maraton, og andre som konkurrerer i body building. Mosjonstyper som stimulerer lymfesystemet ved bruk av dype pusteteknikker er yoga og pilates. Spasering har lav intensitet og er enkelt og ukomplisert for mange. Svømming, vannjogging og vann aerobic er utmerkede måter å bevege seg på, da vannet i seg selv fungerer som naturlig kompresjon, og leddene belastes lite.


Kompresjon

 • Kompresjon

  Å føle seg komfortabel, bruke normale sko og bandasjer som sklir er vanlige utfordringer for pasienter som bruker kompresjonsbandasjesystemer.
  Studier viser at mindre enn halvparten av pasientene bruker kompresjonsbandasjene sine. Ofte fjerner pasientene bandasjene sine grunnet smerter og at bandasjen sklir, som påvirker aktivitetene deres i dagliglivet, og forstyrrer tilhelingen av venøse leggsår og øker hevelsen. Pasientene må forstå hvor viktig det er at man overholder kompresjonsbehandlingen.

  Hvis pasienten erfarer noen av de følgende tegnene og symptomene mens de bruker kompresjon, bør de ta kontakt med sin helsetjenesteleverandør med en gang.

  • • Smerte eller overdreven stramhet
   • Fingre eller tær er blå eller hvite
   • Prikking eller nummenhet
   • Overdreven kløe og/eller et utslett

  • Når pasienten har gjennomgått en reduksjonsfase for å redusere hevelsen, kan de begynne å bruke kompresjonsplagg. For hevelse i de nedre ekstremiteten kan dette inkludere strømper, sokker, tights og bermudas for hovne legger og ankler. For hovne tær er det mulig å få tå-hetter i standard eller egendefinert størrelse. Det er også mulig å bandasjere tærne, avhengig av pasientens tilstand og evne. For hevelse i øvre ekstremiteter er det mulig å få ermer og hansker, i tillegg til spesielle bryst og overkroppskompresjonsplagg.


Referanser

Miller C, Kapp S, Newall N, Lewin G, Karimi L, Carville K, Santamaria N. Predicting concordance with multilayer compression bandaging. J Wound Care 2011; 20 (3): 101-112.